Dentalni  implantati:

Implantologija je najmlađa disciplina u stomatologiji koja je specijalizirana za nadomještanje jednog ili više zubi u gornjoj i/ili donjoj čeljusti. Implantat je metalni umetak (šaraf) koji zamjenjuje korijen prirodnog zuba i služi kao nosač za protetski rad u ustima. Procesom koji se zove osteointegrancija implantat sraste s kosti, te oni postaju stabilna jedinstvena cjelina. Gubitak zuba je česta pojava koja može biti vezana uz traumu zuba (izbijanje), bolesti zubnog mesa, ili starenje. Gubitak zuba je važno nadomjestiti, bez obzira na razlog gubitka, da bi se zadovoljila estetika i funkcija u ustima. U stomatologiji postoje brojne opcije, od nadomještanja krune zuba krunicama, mostovima, restauracijom zuba, no implantologija se pokazala kao funkcionalno najučinkovitija i kao najbolje trajno rješenje problema. Implantati su izrađeni od titana koji je najprihvatljiviji kao materijal jer bio biokompatibilan – neće izazvati reakciju tkiva; te zbog stvaranja kemijske i mehaničke veze sa okolnim tkivom što omogućuje kvalitetno sraštavanje sa kosti i dobro sidrište i stabilnost. Kirurški se ugrađuju u kost, sastoje se od titanskog cilindra i nadogradnje koja se nalazi iznad zubnog mesa na koju se postavlja zubna krunica ili takav nosač služi za fiksaciju zubne proteze.

Protetske mogućnosti koje nam pruža implantologija:

Implantologija nam omogućuje nadomještanje jednog zuba kada su ostali zubi potpuno zdravi. Radimo dentalni implantat da bismo nadomjestili samo jedan zub i zadovoljili estetiku i funkciju bez brušenja okolnih zuba. Kada je potrebno nadomjestiti više zuba, radimo mostove na implantatima. Potrebni broj implantata za pojedinu čeljust, ovisi o rasponu mosta, odnosno broju zubi koje je potrebno nadomjestiti. Veći broj implantata nam omogućava veću stabilnost i manje opterećenje žvačnim silama. Kod nadomještanja svih zubi u čeljustima, postoji mogućnost izrade fiksnog ili mobilnog rada.

Izrada fiksnog rada:

Ovisno o situaciji i kvaliteti kosti, u čeljust se postavlja 6-10 implantata. Vrijeme osteointegracije (sraštavanja) je 4 mjeseca nakon ugradnje. Nakon toga slijede postave nadogradnje.

Izrada mobilnog rada:

Implantati u ovom slučaju omogućuju nepomičnost zubne proteze u ustima. Minimalan broj implantata koji bi omogućio kvalitetnu funkciju je 2 implantata po čeljusti, no kako bi spriječili prekomjerno djelovanje
žvačnih sila i kako bi proteza bila optimalno fiksirana, optimalan broj implantata je 4 po čeljusti.

Postupak ugradnje implantata:

Prije ugradnje potrebno je provesti detaljan dijagnostički postupak koji uključuje panoramsku rendgensku snimku čeljusti kojom ćemo procijeniti kvalitetu vaše kosti; provjeriti ćemo zdravlje vaših zuba i zubnog mesa, te ukoliko postoji naznaka bolesti zubnog mesa ili krvarenja, potrebno je izliječiti.

Faze ugradnje:

Kirurška ugradnja u kost je brz i bezbolan proces, budući da se izvodi pod lokalnom anestezijom. Nakon same ugradnje potrebno je da prođe vremenski period oporavka u kojem dajemo vremena implantatu da sraste sa kosti (osteointegracija), i taj proces oporavka obično traje 2-6 mjeseci. Nakon faze oporavka, na implantat se stavlja nadogradnja koja se nalazi iznad zubnog mesa i koja će nam poslužiti kao potpora za kasniji protetski nadomjestak (mobilni ili fiksni). Mjesec do dva kasnije, nakon što je zubno meso ojačalo, stavlja se konačni nadomjestak zuba – fiksni (krunica, most) ili mobilni (proteza).

Tko su kandidati za zubne implantate?

Svatko kome nedostaju prirodni zubi, kome je narušena funkcionalnost (mogućnost žvakanja), estetski izgled ili sam govor su kandidati za ugradnju dentalnih implantata. Dobna granica ne postoji, kod mladih je važno da je završen koštani rast (oko 18. godine). Osnovni preduvjeti su dobro opće zdravlje, zdravo zubno meso, dovoljna količina kosti, odlična oralna higijena, te redovite kontole kod svog stomatologa.

O čemu ovisi uspjeh terapije?

U velikoj mjeri je ovisan o pacijentu. Važna je kvalitetna oralna higijena kako se zubni plak ne bi skupljao oko implantata. Nakupine plaka uzrokuju nastajanje kamenca i posljedičnu upalu (periimplantitis) koja razara zubno meso i samu kost oko implantata što može rezultirati rasklimavanjem i gubitkom samog implantata.

Komplikacije?

Komplikacije su uvijek moguće, no ako su pripreme kvalitetno napravljene, te ako se pacijent pridržava uputa i adekvatno provodi oralnu higijenu, uspješnost je vrlo visoka- 95% implantata kvalitetno sraste s kosti i kvalitetno je i dugogodišnje rješenje.

Prednosti?

Nakon gubitka prirodnog zuba, kost na mjestu izgubljenog zuba polako počinje nestajati. Zubni implantat kao nadomjestak na tom mjestu stimulira rast kosti i na taj način sprečava gubitak koštane strukture.

Poboljšana funkcionalnost– jer jednom kada implantat sraste s vašom kosti, on će funkcionirati jednako kao i vaši prirodni zubi.

Očuvanje prirodnih zuba– velika prednost implantata jer ostali zdravi zubi ne trebaju biti žrtvovani (brušeni) kako bi bili potpora za nadomještanje izgubljenog zuba.

Estetika– kada sraste s kosti, vaš zubni implantat se neće razlikovati ni estetski ni funkcionalno od ostalih prirodnih zuba.