Implantologija

Zubni implantati su nadomjesci od titana, biokompatibilnog materijala, koji se kirurški ugrađuju u čeljusnu kost da bi poslužili kao zamjena za prirodne korijene, odnosno kao nosači protetskog nadomjeska. Sastoji se od dijela unutar čeljusne kosti i dijela koji viri van iz nje na koji se nanosi kruna, most ili odvojiva protetska nadoknada omogućavajući tako sigurnu i dugovječnu fiksaciju.Gubitak zubi je česta pojava: 30% svjetske populacije pati od potpune bezubosti, a 80% populacije nedostaje barem jedan zub. Kako neki od tradicionalnih načina rekonstrukcije nedostajućih zuba podrazumijevaju brušenje preostalih zdravih zuba, tako je implantat često najoptimalnija terapija.

Jesu li implantati za svakoga?

Ne postoji dobna granica za ugradnju implantata. Ne preporučuju se u slučaju različitih bolesti kao uznapredovale osteporoze, nekontroliranog dijabetesa i nekih ozbiljnih kroničnih bolesti srca, bubrega, psihoza, itd.. U slučaju da je nedovoljno koštane mase moguće ju je obnoviti prije ugradnje implantata. Razmislite zašto brusiti zdrave zube da bi se načinio most, kada nedostajući zub možete nadomjestiti implantatom, bez diranja susjednih zuba? Implantologija vam može vratiti izgubljeno samopouzdanje, osigurati pravilnu i kvalitetnu ishranu. Implantati vam vraćaju punu kvalitetu življenja i siguran osmijeh!

Koji je tijek postupka ugradnje implantata?

Postupak se najčešće provodi u dva koraka. Implantat se ugradi u prvoj posjeti, zaštiti pokrovnim vijkom i prekrije sluznicom. Nakon perioda cijeljenja koji obično traje 3 – 6 mjeseci,odnosno 6-9mj ako je prilikom ugradnjeimplantata rađena sinus lift operacija (u gornjoj čeljusti), otvara se sluznica i implantat i na njega se stavljaju elementi preko kojih se pozicija implantata u ustima prenosi u sadreni model za tehničara.

A bol?

Manje boli nego što se to očekuje. Generalno, postavljanje implantata je daleko manje agresivno nego vađenje zuba. Postavljanje implantata vrši se uz upotrebu lokalnog anestetika, tako da se ne osjeća bol tokom zahvata. Odmah nakon zahvata pacijent je slobodan ići kući. U slijedećih dva do tri dana otekline splasnu a ostaje samo lagani osjećaj nelagode. Nakon tog vremena oralna sluznica zacjeljuje.

Vremensko trajanje zahvata?

Za pacijente je najzanimljivije da moderna implantologija sve češće pruža brza rješenja, što znači neposredno nakon implantacije, u istom danu ili u slijedećih nekoliko dana, ovisno o veličini protetskog rada, pacijent dobije fiksni odnosno mobilni protetski nadomjestak.

Šta je sa implantatima kada nedostaje kosti?

Današnja tehnologija omogućava nam da gubitak kosti, koji se javlja zbog parodontnog oboljenja, nakon vađenja zuba ili upalnog procesa, nadoknadimo. Ukoliko kost nije dostatna za ugradnju implantata, neophodno je pristupiti augmentaciji tj. nadograđivanju i kreiranju kosti presađivanjem vlastite ili  korištenjem umjetne kosti. Taj se kirurški zahvat izvodi ukoliko ne postoji potrebna širina ili visina čeljusne kosti. Zahvat je moguće napraviti u obje čeljusti, ako za to postoje minimalne osnove pacijentove kosti. Ovisno o situaciji, ponekad se implantati ugrađuju istovremeno kad se vrši augmentacija, dok je kod težih slučajeva neophodno najprije izvesti augmentaciju kosti, a implantate ugraditi tek nakon neophodnog vremena zarastanja. Vođena regeneracija tkiva (GTR) i vođena regeneracija kosti (GBR) mogu uspješno korigirati estetske i funkcijske defekte stvaranjem dobrog ležišta za implantate ili poželjne situacije za optimalno protetsko riješenje. GTR- guided tissue regeneration (vođena tkivna regeneracija) postupak je kojim se potporna struktura zuba, kost i zubno meso stimuliraju na rast, na način da se na mjesto propalih struktura stavlja membrana. Ona onemogućuje zubnom mesu da uraste u područje u kojem bi trebala biti kost, te tako omogućuje kosti i vezivnom tkivu da ponovno rastu i bolje podupiru zub GBR-guided bone regeneration (vođena koštana regeneracija) postupak je kojim se nadomješta izgubljena kost prije postavljanja mostova ili implantata. Radi se na način da se na mjesto koštanog defekta postavlja autologna ili umjetna kost koja se zatim prekriva membranom.
Time povećavamo visinu i širinu zubnog grebena, čime je omogućena bolja estetika za daljnja protetska riješenja.

Što je to sinus lift?

Podizanje dna sinusa je kirurški zahvat kojim se nadomješta kost koja nedostaje u stražnjem području gornje čeljusti, što se često dogodi zbog dugogodišnjeg nedostatka zuba. Ponekad se implantati ugrađuju istovremeno sa zahvatom podizanja dna sinusa, dok je kod težih slučajeva neophodno najprije izvesti zahvat podizanjan dna sinusa, a implantate ugraditi tek nakon neophodnog vremena zarastanja koje iznosi od 6mj do godinu dana.

Što je to nadogradnja ili abutment?

Nadogradnja ili abutment je tvornički gotova ili individualno izrađena komponenta od titana ili zirkona. Vijkom se pričvršćuje na implantat koji se nalazi u kosti a služi kao nosač popratne proteske suprastrukture tj.krunice, mosta,proteze…

A  zubna protetika na implantatima?

Implantati se ne koriste samo kod gubitka jednog zuba, nego i u kombinaciji sa drugim zubima kako bi podupirali, nosili, suprastrukture odnosno krunice,mostove,proteze, hibridne mostove kao All-on-4.  Vrlo uspješno se koriste kod potpuno bezubih čeljusti, gdje mogu biti nosači mosta ( 4-6 implantata). Mogu poslužiti i kao sidrišta potpunih proteza (2-4 implantata),tzv. polufixni radovi, što osigurava njihovu stabilnost i omogučuje pacijentu ugodnu i sigurnu funkciju.

Hoće li terapija biti uspješna?

Kvaliteta implantata je u zadnjih 30 godina jako uznapredovala.
Današnji implantati donose uspjeh u 98% slučajeva.

Jesu li moguće komplikacije?

Veoma rijetko kada su pripreme pažljivo odrađene. Moguće su infekcije u slučaju loše oralne higijene, odmah nakon zahvata ili kasnije. Moguće je da tijelo odbaci implantate, što je vrlo rijetka pojava. Uspjeh zahvata je kod pušača smanjen za 10% posto, kao rezultat toksičnog djelovanja nikotina i visoke temperature u ustima u fazi zacjeljivanja, kao i taloženja katrana i nedovoljne oralne higijene. Pojava slična parodontozi može se javiti i kod implantata te u tom slučaju govorimo o periimplantitisu, odnosno upali mekih pa onda i tvrdih tkiva oko implantata.

Oralna higijena je jako bitna!

Na pacijentu je odgovornost za dugovječni uspjeh implantoprotetske terapije. Pažljiva i precizna oralna higijena ima prioritet jer nataloženi plak stvara kamenac, kamenac dovodi do upale i povlačenja zubnog mesa i kosti u kojoj implantat stoji , a sve vodi ka izlaganju implantata te u nekim slučajevima i do gubitka implantata.

Redovite kontrole!

Jednom ili dva puta godišnje trebalo bi se podvrgnuti kontroli i rendgenskom snimanju. Stomatolog kontrolira implantat i okolnu kost, stanje mekih tkiva, oralnu higijenu, plak i abraziju suprastrukture. Pacijent dobiva tzv. Implant Passport, tj. knjižicu u koju se upisuju svi podaci o kirurškom zahvatu, vrsti implantata, nadogradnji i protetskom radu na implantatima, upisuju se datumi kontrola, eventualne promjene, itd.