Parodontologija:

Parodontologija djeluje na području očuvanja zdravlja potpornog tkiva zuba, tzv. parodonta.

Terapija:

Prvi korak nakon dijagnoze nekog oblika oboljenja parodonta je inicijalna parodontna terapija. Ona podrazumijeva čišćenje zubi od kamenca, mekih naslaga i obojenja te uklanjanje inficiranog tkiva na površini korijena zuba. Slijedi čišćenje i poliranje zubi iznad i ispod zubnog mesa, čime se smanjuje količina bakterija u parodontnom džepu.

Ako inicijalnom terapijom nije došlo do zacjeljenja bolesti ili stanja, slijedi kirurška terapija:
od jednostavnijih metoda kojima kirurški odstranjujemo parodontni džep, do složenijih zahvata kojima uz pomoć umjetne ili prirodne kosti pokušavamo nadoknaditi izgubljenu kost oko zuba. Kako bi kirurška terapija parodonta dala što bolje rezultate, u poliklinici koristimo poseban materijal pod nazivom Emdogain koji promovira regeneraciju tvrdog i mekog tkiva izgubljenog parodontnom bolešću.

Zdravlje potpornih struktura preduvjet je zdravlja zubi.

Problem sa desnima?

Mnogi čimbenici, poput oslabljenog imuniteta, genetskih predispozicija ili pušenja, utječu na razvoj i širenje parodontnih bolesti. Među najčešćima je gingivitis (upala zubnog mesa) i parodontitis (poznatiji kao parodontoza, odnosi se na bakterijsku infekciju tkiva oko zuba koja
uzrokuje postepeno povlačenje tkiva oko zuba; osim genetskih preduvjeta, njegove uzroke nalazimo u lokalnim faktorima u ustima, kao što su plak i kamenac).

Može li se parodontitis izliječiti?

Da. Liječenje parodontitisa znanstveno je dokazana metoda liječenja. Provodi se u nekoliko koraka, a konačan cilj je odstranjenje svih upalni procesa i osiguravanje zdravlja desni. Jednom izliječen parodontitis,
ne znači da se bolest ne može pojaviti na istom ili drugom mjestu. Dugoročno zdravlje parodonta značajno ovisi o načinu održavanja kućne i profesionalne dentalne higijene.

Parodontis i implantati:

Često se postavlja pitanje je li usađivanje implantata prikladno za pacijente oboljele od parodontne bolesti te kakva je sudbina tih implantata. Ipak, iako takvi pacijenti mogu biti kandidati za implantate, isti se ne bi trebali ugrađivati bez predviđenog ili provedenog liječenja parodontne bolesti. Ukoliko je parodontna bolest pod kontrolom, implantati će imati jednak uspjeh kao i kod svih ostalih pacijenata. Iste bakterije koje uzrokuju paradontitis uzrokuju i upalu oko samih implantata (peri-implantitis) koja može dovesti do gubitka implantata, stoga je potrebno njeno što hitnije liječenje. Prevencija je također izrazito važan faktor sprječavanja nastanka upalnih procesa – kontrola plaka, održavanje oralne higijene te redovni odlasci liječniku dentalne medicine, ključni su u borbi za očuvanje zdravlja usne šupljine.

Kada se treba obratiti parodontologu?

Krvarenje zubnoga mesa (desni) najčešće je prvi znak za uzbunu. Upala desni početni je oblik upale od koje može započeti parodontna bolest. Neki od znakova parodontne bolesti su razmicanje i pomicanje zubi (naročito prednjih)  i veća ili manja pomičnost jednog ili više zubi.

Je li povlačenja gingive (desni) bolest i može li se takvo stanje liječiti?

Povlačenje desni najčešće ne znači parodontnu bolest. Ako je gingiva zdrava, ne krvari, ružičaste je boje, ali je povučena – radi se o recesiji. Recesija gingive može se liječiti različitim kirurškim metodama, ovisno o veličini i obliku povlačenja zubnog mesa.