Endodoncija

Endodoncija je dio stomatologije koji podrazumijeva liječenje zubnih kanala, vađenje živca ili u ekstremnim slučajevima vađenje korijena zuba. Radi se prije svega o tretiranju tzv. zubne pulpe koja se nalazi u samom kanalu zuba, dok se pak kanal nalazi u svakom korijenu.
Sama zubna pulpa je splet živčanih vlakana i krvnih žila. Zbog prodora karijesa u zubno tkivo i nepravovremenog odlaska stomatologu dolazi do infekcije pulpe bakterijama koje uzrokuju karijes Pri radu koristimo isključivo elektronski vođene uređaje koji sami prepoznavaju vrh korijenskog kanala (apex) i sami zaustavljaju rad kako ne bi došlo do preinstrumentacije.

Terapija korijenskog kanala je najčešći postupak kojim se bavi endodoncija. Liječenje upale zuba podrazumijeva uklanjanje zubnog živca i temeljito čišćenje kompletnog korijenskog kanala.

Nakon dezinfekcije kanala, radi se punjenje kanala trajnim ispunama kako bi se spriječilo buduće prodiranje bakterija u unutrašnjost korijena. Pri endodoncijskom liječenju koristimo posebne materijale i elektronsko određivanje položaja vrha korijenskog kanala, posebne detektore smještaja ulaza u kanal, radiološko određivanje njihovog broja i položaja, te mehaničko čišćenje i obradu stijenki kanala. Zahvaljujući najsuvremenijoj opremi i primjeni visokokvalitetnih postupaka prilagođenih svakom zubu, postižemo maksimalnu uspješnost u liječenju zuba. U našoj klinici rabimo najsuvremenije tehnike obrade korijenskih kanala koji poboljšavaju učinkovitost i ubrzavaju terapijski postupak u odnosu na klasičnu, tzv. ručnu obradu korijenskih kanala. Na taj način većina endodontskih zahvata može se obaviti tijekom jednog ili dva posjeta. To je tzv. strojna obrada korijenskih kanala.